Body Mass Index (BMI)
شاخص توده بدنی
شاخص توده بدنی
.
شاخص توده بدنی یا (BMI) به عنوان یک شاخص ساده و اولیه برای تخمین میزان کل چربی بدن یا چاقی عمومی بکار می رود. افراد سالم معمولا در شاخص بدنی نرمال قرار دارند و علت فاصله حد پایین و حد بالای نرمال این شاخص، تنوع مزاج مادرزادی افراد است. در محدوده نرمال بی ام آی یعنی ۱۸/۵ تا ۲۴/۹ مزاجهای مادرزادی تر، مثل گرم و تر، تر، سرد و تر در حالت سلامت در مقادیر بالای محدوده نرمال بی ام آی قرار دارند و مزاجهای مادرزادی خشک، مثل سرد و خشک، خشک و گرم خشک در حالت سلامت در مقادیر پایین محدوده نرمال بی ام آی قرار خواهند گرفت.
وضعیت وزن BMI
کمبود وزن کمتر از 18.5
طبیعی 24.9 – 18.5
اضافه وزن 29.9 – 25
چاق درجه یک 34.9 – 30
چاق درجه دو 39.9 – 35
چاق درجه سه 40
تفسیر شاخص توده بدنی یا BMI
این عدد صرفاً یک شاخص عمومی و اولیه برای ارزیابی تناسب اندام و غربالگری چاقی است. برای اندازه گیری شاخص توده بدن ( Body Mass Index, BMI) وزن (بر حسب کیلوگرم) را بر مجذور قد (بر حسب متر) تقسیم می کنیم.
.
مثلاً BMI فردی که 70 کیلوگرم وزن و 160 سانتی متر یا 1.6 متر قد دارد، برای محاسبه شاخص توده بدنی عدد 70 را بر 2.56 تقسیم میکنیم، حاصل برابر است با ۲۷/۳۴ است که به کمک طبقه بندی زیر، فرد مورد نظر در محدوده اضافه وزن قرار دارد.
از چاقی در مکتب طب ایرانی با عنوان «سمن مفرط» یاد میشود و به علت ازدیاد رطوبت بوده و دوگونه است یا از تجمع پیه و چربی است که چاقی شحمی نامیده میشود یا از تجمع و ازدیاد عضلات است که چاقی لحمی نام دارد. چاقی موضعی شکمی عمدتا از نوع پیه و چربی بوده و این شاخص در طب رایج با اندازه گیری دور کمر به دور باسن سنجیده میشود.
.
(Waist/Hip Ratio)
اگر عدد به دست آمده در زنان بیشتر از 0.8 و در مردان بیشتر از 0.95 باشد معمولا با عوارض چاقی همراه است.
.